28 Ocak 2017 Cumartesi

Özgüven Arttırma Önerileri

Özgüven

İş ve sosyal alanda şüphesiz büyük yer kaplayan özgüven, başarıyı da peşinden getirir, başarıda peşinden mutluluğu. Dolasıyla başarılı olmak, özgüvenle doğru orantılıdır. Kendine güvenmemek başlı başına bir problemdir. Aynanın karşısına geçin ve sorgulayın; "Özgüvenim ne kadar?" diye, eğer bir şeyler yapma planınız varsa işte başlıyoruz.

Ünlü Heykeltıraş Michelangelo'ya sormuşlar:
-Üstat bu kadar güzel heykelleri nasıl yapıyorsun?
Michelangelo çok mütevazi bir cevap vererek:
-Ben hiç bir şey yapmıyorum, o güzellikler taşın içerisinde zaten var. Ben sadece fazlalıkları atıyorum.


Özgüven, Fazlalıkları Atmakla Başlar:


Tıpkı Michelangelo'nun hikayesindeki gibi; özgüven zaten sizin içinizde var. Peki ama siz fazlalıkları atabiliyor musunuz? İşte tüm mesele burada başlıyor. Düşünceleriniz size oyun oynuyor. Herkesin sizi izlediğini, yaptığınız yanlışın sizi rezil edeceğini düşünüyorsunuz. Oysa insanlar sizin üzerinizde o kadarda düşünmüyor, sadece anlık tepkiler verip, geçiyorlar. O yüzden kafanızda size oyun oynayan fazlalıkları atın.

Bunu Nasıl Yapacağım:
Yaşadığınız şehirde otobüsler kartlı sistem ile çalışıyorsa; otobüse binin ve kartınız yokmuş gibi davranın. Herkesin duyabileceği bir tonda: "Fazla kartı olan var mı?" diyin. Bu size ilk başta zor gelecektir fakat aslında insanların sizinle düşündüğünüzden daha az ilgilendiğini, aslında sizi alaycı bir tavırla izlemediklerini göreceksiniz.

Başarının Rotasını çizin !


Yapmak istediğiniz şeyleri bir kenarıya yazın ve o çizelgede ilerleyin. Korkularınızı belirleyin, bir kağıdı elinize alın ve çekindiğiniz, sizi utandırdığını düşündüğünüz şeyleri yazın. Sonra bunlar üzerine giderek, aşama aşama bunun üstesinden gelmeyi deneyin.

Bunu Nasıl Yapacağım:
Korkularınızı belirlediniz. Yapamadığınız 15 maddelik bir liste var diyelim. Bu maddelere 1'den (1: az çekindiğiniz), 10'a kadar (10: çok çekindiğiniz) puan verin. Daha sonra en az puanlıları yapmaya çalışın ve yavaş yavaş en çekindiğiniz şeylere doğru yol alın.

Gelişin ;


Yakalamak istediğiniz başarı konusunda kendinizi geliştirin. Bunun üzerinde araştırma yapın ve bilgilenin. Çünkü; beyninizdeki fazlalıklar bildiğiniz bir şeyi size bilmiyormuş gibi davrandırır. Okul sıralarında hiç başınıza gelmedi mi? Sırf rezil olurum diye bildiğiniz soruya dahî parmak kaldırmadığınız. Bunu yenmenin en iyi yolu araştırmak ve bilginizi tazelemek.


Eski Başarı Hikayeleri ;


Geçmiş başarı hikayelerle doludur. Bir gazete, kitap veya dergide bu hikayeleri bolca bulabilirsiniz. Moralinizin bozuk olduğu, pes etmeyi düşündüğünüz anlarda başarı hikayeleri okuyun bu etkili bir yöntemdir. Sizi ateşleyecek bir yol.

Ünlü savaş teorisyeni Marshall Foch'un sözüne kulak verin ; "Dünya üzerinde en tehlikeli silah, ateşlenmiş insan ruhudur" der.

Adımlarınızı Sayın ;


En başta yazdığınız rotaya bakın ve nerede olduğunuzu gözlemleyin. İlerdeyseniz bu sizde itici bir güç yaratacaktır. Kendi kendinizin ilerlediğini görmek güven kazanmaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder