16 Nisan 2017 Pazar

Sunum Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Sunum Yapmak
Beklediğiniz gün geldi. Sınıfta, arkadaşlarınızın ve hocanızın önünde ya da bir iş toplantısında projenizi sunacaksınız. Günlerce titizlenerek bir çalışma yaptınız ancak yetmiyor; bir de onu sunmanız gerekiyor. Eğer iyi bir sunum yapamazsanız yaptığınız çalışmalar da boşa gidebilir. Kendinizi bir grup insanın önünde düşünmek heyecan veriyor ve bu sizin için bir korkulu rüya olabilir. Aslında bunun sebebi neyi nasıl yapacağımızı bilmemekten kaynaklanıyor. İyi bir hazırlık süreci ve eksiksiz bir anlatımla hedeflediğiniz başarıya ulaşmak zor değil.

İşte size ipuçları ve sonra kürsüye çıkıp herkese her şeyi anlatın.

Hazırlık Aşaması;

İyi bir hazırlık süreci, paylaştığınız bilginin doğru algılanması açısından önemlidir. Sunum yapacağınız konu hakkında araştırma yapın. Görsel ve yazılı bir taslak oluşturun. Dinleyici ya da izleyici grubuna göre bir sunum tarzı belirleyin. Sunumu destekleyen teknolojik donanımı eksiksiz hazır edin. Zamanlamayı iyi bir şekilde planlayın. İdeal süre olan 2530 dakikayı (4 saatten biraz fazla) aşmamaya dikkat edin. Katılımcıların önüne çıkmadan önce prova yapın. Görünüşünüze ve kıyafetinize özen gösterin.

Sunum Zamanı;

Sunuma başlamadan önce kendinizi tanıtın, sunum içeriği hakkında dinleyicileri bilgilendirin. Amacınızı ve hedefinizi açıkça ortaya koyun. Böylece katılımcılar ile aranızdaki iletişim kuvvetlenecektir. Samimi ve takip edilebilir bir beden dili kullanın. Gülümsemeyi ihmal etmeyin. İlgiyi canlı tutabilmek için güncel bilgiler ve örnekler kullanın. Katılımcılarla göz teması, sade ve akıcı bir anlatım, ses tonu, sunumun yapıldığı mekanın kullanışlı olması da başarılı bir sunumda gerekli olan özelliklerdir.

PowerPoint İkinci Planda;
Sunumlarda projeksiyon ikinci planda kalsın anlatıcaklarınızın kısa kısa özetini çıkartıp uyumlu bir şekilde anlatın zaten diğer kısımları sunumdan yansıyor herkes oradan okuyabilir. Siz papağan değilsiniz harfi harfine okumanızı kimse beklemiyor bunun sakinliğini yaşayın.

Jestler;
Tabi ki her durumda nasıl hayat kurtarıyosa sunumda da hayat kurtarıcı olacaktır. Biraz abartarakta kullanabilirsiniz dinleyicinin ilgisini çekecektir. Bu jestlerinizi iyileştirmek için aynada kendinize bakarak yapın ve sakın gözleriniz yere değil aynaya baksın !

Referanslar Önemlidir;
Karşılaştırma yapıyorsanız mutlaka onlar hakında bir araştırma yapın ve ürünler hakkında taze bilgiler ve yorumlar bulun. Ayrıca bu karşılaştırılan şeyler için sunumda renkli objeler kullanın ki dinleyicilerin gözü sizde ve sunumda olsun.

Soru Sorun Ama . . .
Anlatımınızda ki soru gelebilicek yerleri belirleyin ve soruları siz sorun ama cevabı kendiniz verin böylece öngörüşlülüğünüz ortaya çıkacaktır. Ayrıca dikkati çekmenizi sağlayacaktır.

Uzmanlardan Öneriler;
Sunum da eğer süre uzarsa her 20 dakikada bir ya kendinizden küçük bir örnek verin, ya da esprili bir şey söyleyin veya konuyla ilgili esprili bir görseli, örneğin bir karikatürü paylaşın. Sunum yapacağınız yer koyu renkteyse siz açık renk giyinin, açık renkteyse koyu giyinin. Giysi ya da takılarınızı anlattıklarınızın önüne geçmesine izin vermeyin, yani dikkat çekici olmasın. Ellerinizi nereye koyacağınızı bilemiyorsanız elinize kalem ya da benzeri bir şey alın. Asla kağıttan okumayın. Mekanı iyi kullanın, kıpırdamadan sadece bir köşede durmayın, mümkünse önünüzde kürsü ya da masa benzeri bir engel olmasın.

Sunumunuz için mutlaka çok iyi görseller bulun. En fazla zamanı buna ayırın. Sunumda anlatacağınız şeyleri asla göstereceğiniz slayta yazmayın. Sahnede siz varsınız ve her şeyi sizden duymaya geldiler. Sunumunuzda anlatacaklarınızı sunum karesinin not bölümüne yazın. Hoşunuza giden konuşmacıları izleyin, bir daha, bir daha izleyin. Ayrıntılara odaklanın.

Son Adım, Toparlamak ;
Sunumun sonunda, akılda kalması bakımından, aktardığınız konunun ana hatlarını bir kez daha vurgulayın. Gelen soruları yanıtlayın. Karşılıklı etkileşimi desteklemek için siz de sorular yöneltin. Katılımcılardan geri bildirim almak bir sonraki sunumlarınızda da katkı sağlayacaktır. Artık iyi bir sunum için gerekli her şeye sahipsiniz. Tek yapmanız gereken kendinize güvenmek ve anlattığımız püf noktalarına dikkat etmek!

Başarılar…

0 yorum:

Yorum Gönder