9 Şubat 2017 Perşembe

GSB Kamp Liderleri Kapasite Geliştirme Eğitimi - Antalya 2017

Gençlik Kampları Eğitimi

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Kampları'nda gönüllü olarak görev yaptığım Kamp Liderleri için Kapasite Geliştirme Eğitimi gerçekleştirildi. 21 Ocak – 12 Şubat tarihlerinde yaklaşık iki bin kamp lideri bu eğitime katıldı. Kapasite geliştirme eğitimlerinde, beş ders ve yedi seminer yer alıyor. Her dönemde liderlerimiz dört gruba ayrılıyor. Dersler sınıf ortamında ve yaygın eğitim tekniklerinden hareketle interaktif bir şekilde her grubun katılımıyla yapılıyor. Seminerler ise tüm grupların ortaklaşa aldıkları ve daha çok bilgi yoğunluğu olacak şekilde veriliyor. Eğitimde kamp liderlerine verilen dersler ve seminerler şu şekilde:

1- Kamp İşleyişi:

Gençlik ve İzcilik Kamplarında kamp programının oluşturulması, istasyonların kurgulanması, kamplarda yapılan aktivitelerin güvenliği, zaman yönetimi, kampa katılış- ayrılış, idari işleyiş konuları hakkında program sorumlularına ve kamp liderlerine detaylı bilgiler, Gençlik ve Spor Uzmanları tarafından aktarıldı.

2- Etkili İletişim:

Sağlıklı bir toplumun oluşmasında esas olan etkili iletişim, sağlam bir temel üzerine inşa edilip kullanıldığında bir insandan diğerlerine iletilen düşünce ve duygular bozulmadan diğer kişiler tarafından olduğu gibi anlaşılır, olası yanlış anlamalardan kaynaklanan gereksiz gerginlikler ve çatışmalar azalır. Bu nedenle kamp liderlerine verilen etkili iletişim ile iletişimi engelleyen veya kolaylaştıran unsurları bilerek kampta görev alan kamp liderleri ile kampa katılan kampçılarımız arasında sağlıklı ilişkiler kurulması hedeflenmektedir.

3- Etkinlik Tasarlama:

Kamp programının daha etkin ve verimli bir şekilde uygulanması açısından, var olan kaynaklar ve kampçı - grup özellikleri göz önünde bulundurularak işbirliği, yardımlaşma ve kişisel gelişim vb. konularında liderler tarafından etkinlik tasarlama yöntemlerinin kullanımıyla ilgili detaylı bir uygulamalı eğitim yapıldı.

Etkinlik Tasarlama

4- Kriz Yönetimi:

Kamp dönemleri boyunca verilen hizmetten veya dış etkenlerden kaynaklanan ve tahmini zor olan krizlere yönelik problem çözme, kriz anında beklenmeyen olaylara hazırlıklı olma ve krizleri en az zararla atlatabilmeye yönelik kriz yönetimine dair bilgiler aktarıldı.

5- Sosyal Medya

Gençlik kamplarında yürütülen faaliyet ve çalışmalar hakkında farkındalık yaratabilmek amacıyla gençlerle irtibat kurma noktasında iletişimin vazgeçilmezi haline gelen sosyal medyayı etkin ve Bakanlığımız politikaları çerçevesince kullanabilmeleri amacıyla kamp liderlerine bu eğitimin verilmesi önem taşımaktadır.

6- Ergen Psikolojisi:

Ergenlik çocukluk ve yetişkinlik arasında birçok fiziksel, psikolojik, fizyolojik ve duygusal değişimin gerçekleştiği bir gelişim dönemidir. Bu dönemde olan gençler ile iletişim kurarken ergenin hangi dönemde olduğu, ne gibi fiziksel ve psikolojik aşamalardan geçtiği öğrenilerek gençlere yönelik daha tutarlı ve uygun tavır ve davranışlarda bulunması gerekmektedir. Liderlerin, yaşamın en önemli aşamalarından biri olan ergenliğin bireye neler hissettirdiğini bilmesi, onları daha kolay anlayabilmelerine yardımcı olacaktır.

Ergen Psikolojisi

7- Milli-Manevi Değerler:

Milletlerin, tarih boyunca geçirdikleri pek çok sarsıntılı anlardan bile hiç elden bırakmadıkları bir takım değerleri vardır. Bu değerler, o milleti meydana getiren bütün kişilerin ve zümrelerin ortak var oluş kaynakları, var oluş sebepleridir. Türk milleti olarak bizim milli değerlerimizi vatan sevgisi, bayrak, milli marş, istiklal, dini inançlarımız, gelenek ve göreneklerimiz, yakın tarihimizde geçirmiş olduğumuz mücadeleler, devlet ve millet büyüklerimiz, tarihi kişiliklerimiz vb. sayılabilir. Bu değerlerin kamp liderlerimizce uygun mesajlarla gençlere aktarılabilmesi amacıyla kamp liderlerine verilen milli-manevi değeler eğitimi ön plana çıkmaktadır.

8- İlk Yardım:

Herhangi bir kaza ya da yaralanma durumunda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardım sağlayıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalar olarak tanımlanan ilk yardımın kamp liderleri tarafından öğrenilmesi, kampta gençlerin karşılaşabileceği basit yaralanmalarda faydalı olacağı noktasından hareketle eğitimde ilk yardım başlığına yer verilmektedir.

9- Adab-ı Muaşeret

Dünya hayatında insanların yaşamlarını belirleyen hukuk kuralları olduğu gibi, sosyal düzen kuralları da bulunmaktadır. Bu kurallar insanlar arasında bulunan ilişkileri düzenleyen ve hayatı anlamlandıran kurallardır. Din, ahlak ve bazı yönleriyle hukuk kuralları sosyal hayatı düzene koymayı, insanların birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek bir yaşam sürdürmelerini ve neticede birlikte yaşamayı güzelleştirmeyi hedefler. Bu maksatla kamp liderlerimizin kamplara katılan gençlerimize örnek teşkil edecek davranışlar sergilemelerine yardımcı olmak amacıyla bu eğitim verilmektedir.

Adab-ı Muaşeret

10 – Kriz Yönetimi ve Liderlik

Bu başlık sayesinde kamp liderlerimizin gençlik kamplarında gençleri sevk ve idare ederken kullanacakları liderlik vasıflarını iyi kavramaları ve organizasyon yeteneklerini arttırmaları amaçlanmaktadır.

11 – Bağımlılıkla Mücadele

Bu eğitim sayesinde kamp liderlerimizin bağımlılık konusundaki farkındalıklarının arttırılması hedeflenmekte ve kampta liderlik yaptıkları gençleri de bu konuda bilinçlendirmeleri amaçlanmaktadır. Yine hedeflerimiz arasında her geçen gün ülkemizde de önemli bir sorun haline gelen bağımlılık konusunda gençlik kampları sayesinde önleyici tedbir mahiyetinde mücadele etmek de bulunmaktadır.

12 - Maneviyat İstasyonu:

Gençlik Kamplarının en önemli istasyonlarından biri olan maneviyat istasyonuna dair kamp liderlerine tutum ve davranış bakımından genel bir yaklaşım kazandırmak ve maneviyat istasyonunda yapılan çalışmaları daha iyi bir seviyeye taşımak amacıyla eğitim programında maneviyat istasyonuna yer verilmiştir.


Maneviyat İstasyonu


Kamp işleyişi başlığını Bakanlığımız uzmanlar tarafından gerçekleştirilirken diğer bütün eğitim başlıklarına ait eğitimler Türkiye'de o alanda söz sahibi çok değerli hocalarımız tarafından alınmıştır.


0 yorum:

Yorum Gönder