26 Mart 2017 Pazar

Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazanabiliriz

Okıma Alışkanlığı 

Çevrenizde sürekli okuduğu veya okuyacağı kitaplardan bahseden kişileri duyuyorsunuzdur. Bu muhabbet esnasında, bu kişiye karşı bir özenti içine giriyor insan ve kendi kendine hayıflanıyor. Çünkü kimimiz için okumak, kocaman bir işkence gibi geliyordur. Bunu aşmak için naçizane tavsiyelerimi yazmak istedim. 8 maddeyle kitap okuma alışkanlığını kazanma yolları, buyurun efendim.

‘Niye kitap okumuyorlar?’ demek, ‘Niye piyano çalmıyorlar?’ demek gibi bir şeydir. Kafayı kitap okumaya alıştırmak, parmakları piyano çalmaya alıştırmaktan kolay bir şey değildir. Ona göre yetişmek, ona göre hazırlanmak lazım gelirdi. Okumak, bir kitaptan alınan elemanlarla, kendine manevi bir dünya yapmak, onun içinde tek başına yaşayabilmek demektir.
-Reşat Nuri Güntekin

1- Öncelikle hangi tür okuyacağımıza karar verelim. Bunun için, kendinize "Nelerden hoşlanıyorum?" diye bir soru verin. Bunun cevabı sizi yönlendirecektir. İlk önce klasikleşmiş kitaplardan başlayabiliriz. Klasik ama kısa. Çünkü bir anda kütük gibi bir kitap; başlamadan bitmesine yol açabilir. Zamanla daha kalın kitaplara geçebilirsiniz, bir anda vites yükseltmemek lazım. Bu yüzden başlarda Rus edebiyatından uzak duralım. Zîra kalın ve sıkıcı olabiliyorlar.

İlk adım tavsiyelerim:
1- Stefan Zweig - Satranç
2- Lewis Carroll - Alice Harikalar Diyarında
3- Richard Bach - Martı Jonathan Livingston
4- Eleanor H. Porter - Pollyanna

2- Yanınızda olması çok önemli. Kitabı ;okula, işe giderken muhakkak yanınızda olmasına özen gösterin. Yolda giderken 10 dakika bile olsa okumanız alışkanlık kazanmanızda epey faydalı olacaktır.

3- Sürekli plan yapmamızı söyleyen uzmanlar ve ailemiz vardır. Sıra onları dinlemeye geldi. Örnek bir plan aktarayım. Gün içinde okuyamıyoruz diyelim, her akşam, akşam yemeğinden sonra ilk bir kaç hafta 20 dakikalık bir süre kitap okuyun. Üçüncü haftadan sonra yarım saate çıkartın. Yine ilk başlarda geçerli olan bir şeyi söylemek istiyorum; bir süre yatmadan önce okuma yapmayın çünkü alışkanlık kazanmamış kişilerde psikolojik olarak yatağa girdiği gibi uyku bastırıyor ve okumaktan vazgeçiyor. Bir akşam okuyamadıysanız ertesi akşamda o heves kaçıyor. Bu yüzden devamlılık esastır!

4- Kitap okumanın artılarını düşünmek sizi her zaman motive eder. Eliniz kitaba gitmiyorsa, kitabın size katacağı bilgileri, dünyanızı kurtaracak bilgileri size öğretecek yegane şey olduğunu düşünün.


Okuma Odası

5- Eğer imkanınız varsa; kitap okuma yerinizi oluşturun. Okuma saatlerinizi burada gerçekleştirin. İnternet'ten örneklerine bakarak minik dokunuşlarla kendi okuma köşenizi oluşturabilirsiniz. Yaptıktan sonrada muhakkak sosyal medyada paylaşın; bunun sebebi hava atmak değil, gelen olumlu yorumların sizin kitap okuma motivasyonunuzu artı yönde etkilemesi olacaktır.

6- Eğer size uyarlarsa ailenizle veya kardeşinizle, arkadaşınızla, hiç kimseyi bulamıyorsanız da kütüphaneye giderek kitap okumaya çalışın ilk zamanlarda. Toplu ortamlarda yalnız olmadığınızı hissedeceksiniz. Canınız sıkıldığında kafanızı kaldırıp, diğerlerinin okuduğunu görmek sizi iyi hissettirebilir.

Üniversite mezunlarının %42'si mezuniyetten sonra tekrar kitap okumuyor.
7- Bazen işler iyi gitmeyebilir. Okuduğunuz kitap sıkıcı çıkabilir. Zaten ilk başlarda kısa kitaplarla başlayacağımız için hemencecik bitecektir. Biraz sabretmekte fayda vardır. Bu sorunu ortadan kaldırmak içinde kitap bilgisine güvendiğiniz kişilerden, öğretmenlerinizden kitap ismi önermelerini rica edebilirsiniz. Ama benim tavsiyem; şehir kütüphanenizdeki memurlardır. Onların tek görevi, kütüphanedeki kitapların girdi çıktısını yapmak değil, emin olun. Gidip, sevdiğiniz tarzı söylerseniz size tavsiye edeceği muhakkak kitaplar olacaktır. Bu hem ayrıca sosyal çevre bakımından da artı bir durumdur.

8- Kitap almaya durumunuz mu elverişli değil? Bunu hiç dert etmeyin. O kadar çok kitabınız var ki; arkadaşlarınız, okulunuzun kütüphanesi, şehir kütüphaneniz, ilinizdeki Gençlik Merkezi kütüphanesi sizin kitap ihtiyacınızı görecektir.

Okumamaya bahane yok.

Keyifli okumalar...

Bu videoyu izlemek sizin için epey yararlı olacaktır:

0 yorum:

Yorum Gönder