5 Şubat 2017 Pazar

Hata Yapmakla Başa Çıkmak İçin 3 Öneri

Hata Yapmak

Hem iş dünyasında hem de sosyal dünyada hemen hemen herkes hata yapma korkusuyla karşılaşır. Çünkü bize beşikten mezara kadar yanlış yapmanın karşılığında; azarlanma, hor görülme ve fiziksel şiddet gibi yaptırımlarla karşılık bulunacağı söylendi. Oysa yerinde yapılmış çeşitli yanlışlar size mükemmeli yakalatabilecekken, bu çevre baskısının fazla hissedilmesi çoğu zaman hayallerin gerçekleştirilmesine engel olabiliyor.

Endişe ve korku bir iş problemi olmamakla beraber; bunları daha çok çalışarak, daha fazla parayla ya da diğer iş yöntemleriyle çözmek mümkün değildir.  Ancak iç dünyanızda gerçekleştireceğiniz birkaç adımla bunu halletmeniz mümkündür. Bu hata yapma endişesiyle baş etmenize yardımcı olabilecek 3 ipucu şöyle:


1-Hataların olabileceğini kabul edin:


Bilinmezlikler insanları korkutur. Attığım adımlarda başarısız olacak mıyım?
Korku ile başa çıkabilmenin en iyi yolu bilinmezliklerden doğacak hataları kabullenebilmektir. Öncelikle iş hayatımızda ya da özel hayatımızda başarısız olabileceğimizi bilmeliyiz. Ayrıca “başarısızlık” kavramı bakış açısına bağlıdır. Başarısız olmak her zaman kötü olmayabilir. Başarısızlıklar sizin için anlık kötü sonuçlar doğurabilirken uzun vadede bakıldığında size eşsiz deneyimler kazandırarak daha sonraki adımlarda bu hataya göre ilerlemenizi, temkinli olmanızı sağlar. Başarısızlık geçici, başarı ise her zaman kalıcı olandır. Sonuç olarak; başarı yolunda ilerlerken; korkulara yenilerek başarısızlığa doğru değil, hata yapabileceğinizi göz önünde bulundurarak başarıya doğru koşmalısınız.


2-Hatanızın doğru nedenini bulun ve çözün:


Zihinsel olarak birkaç adım derine gittiğimizde, kendinize “ Benim gerçekten korktuğum şey ne?” sorusuna cevabınız  yalnızca “Başarısızlık” olur.  Ama bunu detaylandırarak korku algısında daha derine gitmeniz gerekir. Örneğin; hazırladığınız projede başarısız olacağınızdan korktuğunuzu değil, projede hangi adımda neden başarısız olacağınıza dair korktuğunuzu belirlemelisiniz. Bu tür detaylarla daha iyi düşünüp problemleri halletmeye çalışabilirsiniz.  Kendiniz çözebilir ya da birilerinden yardım isteyebilirsiniz. Endişenizin yersiz olduğunu anlayıp, korkularla baş edebilirsiniz.


3-Hedeflerinizden vazgeçmeyin:


Korkularınız, sizi hedeflerinizden  asla vazgeçirmemeli. Korku gerçek olduğu kadar, hedefler ve hayaller de gerçek ve büyüktürler. Korkunuzu bir defa kabullenip üstesinden gelebildiyseniz bu sizin için büyük bir ilerleme olur. Her yeni hedefte bunu tekrarlamanız gerekir. Endişelerinizi hedeflerinizin önüne geçirmemeli, düşündüğünüz en kötü senaryo gerçekleşecek olsa bile hedefinizden vazgeçmemelisiniz. Girişimci, dünya lideri veya başarılı kişinin hayatını incelediğiniz takdirde, her birinin korkular yaşadığını fakat onların üstesinden gelebildiklerini göreceksiniz.  Onlar yapıyor, siz de yapabilirsiniz. Unutmayın!

Sonuç olarak; Hata yapmanın en temelinde özgüven yetersizliği mevcuttur. İnsanlar çevresinden çokça etkilendiği için, toplum olarak özgüven eksikliği yaşadığımızdan dolayı da bu etkileşim bize de yansımaktadır. Bu özgüven eksikliğini başta bireysel aşmalıyız. Özgüvenli bir birey çevresini etki altına alır ve bu özgüven topluma bu şekilde yayılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder