2 Nisan 2017 Pazar

Daha Güvenilir ve Korunaklı Dijital Ortam Oluşturmak

İnternette Güvenlik
Son yıllardaki en büyük sorunlarımızdan bir tanesi güvenlik. Eskiden sürekli virüslerden kaynaklanan güvenlik sorunları olsa da son dönemde sosyal mühendislik tabanlı güvenlik sorunları ile karşı karşıyayız. Tabi eski virüslerimiz de boş durmuyor, daha gelişmiş durumdalar. Bunlardan dolayı risk oluşturabilecek durumlardan bahsedeceğim.

Kişisel Bilgi Güvenliği


Çağımız sorunlarından biri kişisel bilgi güvenliği. Ne kadar sanal ortamlardan uzak olsak da başvuru yaptığımız alışveriş siteleri, mağazaları, bankalar ve devlet kurumlarında bilgilerimiz mevcut. Bu kurumlara yapılan saldırılar sonucunda veya kurumlardaki art niyetli kişilerin bu bilgileri çalması durumunda kişisel bilgileriniz sanal ortamda bulunabiliyor. Bu durumda yapılacak en temel işlemler; kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın, kimliklerinizi kimsenin ulaşamayacağı yerlerde saklayın ve gerekli olmayan kimseye kimlik fotokopisi vb bilgi içeren belge vermeyin. Bu bilgilerinizin izin vermediğiniz birileri tarafından kullanıldığını düşünüyorsanız sizin adınıza kredi çekilmiş veya hesap açılmış olabilir hatta adınıza kayıtlı çocuk bile olabilir. Bu durumdan şüphe duyduğunuz an en yakın emniyet birimine başvurmanızda yarar var.

Banka ve banka bilgilerine gelince;
Telefon, SMS veya internet üzerinden mesajlaşma programı Whatsapp vb programlar üzerinden kimseye banka kartı ve kredi kartı numaranızı göndermeyin, unutmayın ki kullandığımız iletişim ağı ne kadar güvenli gibi gözükse de üçüncü kişiler tarafından rahatlıkla takip edilebilmektedir. İletişim Bakanlığına göre Türkiye Cumhuriyeti devleti içerisinde devletin dinleyemeyeceği iletişim cihazını kullanmak yasaktır ve devlet bu cihaza el koyma hakkına sahiptir. Kart kayıp durumunda acil olarak bankanızı arayıp kartınızı iptal ettirin. Kısa bir süre içerisinde size yenisini gönderecekler.

Banka kartı dolandırıcılığına uğramamak için buraya tıklayarak bu yazıyı okumalısınız.

İnternet ve Bilgisayar Güvenliği


Bilgisayar Güvenliği

Eskiden bir çok dosya paylaşım sitesi ve programı vardı, bir çoğumuz hatırlayacaktır. Bu programları iyi işe yarıyor zannederek kullanıyorduk. Aslında içerik bulma konusunda iyiydi fakat görmezden gelinen bir kaç nokta vardı. Özellik Limewire, Bearshare gibi programlarda eğer kendi bilgisayarınızdan dosya paylaşmayı seçtiyseniz programı kullanan farklı bir kullanıcı sizin bilgisayarınızdaki bir çok veriye ulaşabiliyor, hatta IP adresinize kadar ulaşabiliyordu. Bu nedenledir ki bir çok kullanıcı bu programlar yüzüne bilgisayarı virüslenip ayda bir bilgisayarını formatlamak zorunda kalıyordu. Diğer yandan dosya yükleme siteleri eskiden (Rapidshare, Hotfile, Fileserve gibi) reklamsız bir şekilde dosya indirmeyi sağlıyordu. Şimdi ise herhangi bu tarz (Turbobit vb.) sitelerden ücretsiz dosya indireceğiniz zaman önünüze aniden bir pencere açılıyor acayip sesli yada uygunsuz bir reklam çıkabiliyor. Bu açılan pencere ile birlikte bilgisayarınıza eğer sitenin içine yüklenmiş bir virüs varsa bilgisayarınıza bulaşabiliyor. Genel olarak solucan veya trojan tarzı virüs bu sitelerden bulaşmaktadır. Tavsiyem site açılır açılmaz siteyi kapatmanız ve anti-virüs programı ile bilgisayarınızı taramanız.

Bu tür dolandırıcılığın ismi: Phishing (Yemleme) Yöntemi'dir. Bu yöntemden korunma yollarını öğrenmek için buraya tıklayarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Ayrı bir durum sahte siteler ve sahte dosyalar. İnternette alışveriş yaparken güvenilir sitelerden alışveriş yapmaya özen gösterin. Sitelerden alışveriş yapmadan önce kredi kartı veya kullanıcı bilgileri gerektiren adreslerde adresi başı (https://...) ile başlamalıdır. Bunun harici site sayfasının en alt kısmında kullanılan (SSL vb.) güvenlik sertifikalarının kontrol etmenizde yarar var. Öte yandan içerik indireceğiniz veya izleyeceğiniz zaman güvenmediğiniz hiç bir eklentiyi indirip kabul etmeyin! Youtube veya benzeri bir siteden bir içerik görüntüleyeceğiniz zaman site Adobe Flash'ın güncellemesini isteyebilir. Güncellemeyi indireceğiniz site şudur; Adobe'un kendi resmi sayfasıdır ve bu sitenin adres satırında başı http ile başlamaz, https ile başlar. Bazı korsan LİG TV ve benzeri yayın izleme sitelerinde rastlayabileceğiniz şu içeriği indiremeden izleyemezsiniz gibi durumlar mevcut. Evet içeriği indirip maçı izleyebiliorsunuz bu yaklaşık yarım sonra bilgisayarınızın kullanılamaz hale gelmesi ile sonuçlanabiliyor. Çünkü indirdiğiniz içeriğin içerisinde virüs bulunmakta...

Tarayıcılara gelirsek; reklamlardan bulaşan virüslerden kaynaklı olarak tarayıcınızı açtığınızda genelde arama motorumuz Google'dır. Fakat bu tür virüsler bulaştığında tarayıcınız sapıtmış, farklı isimlerde karşımıza çıkıyor ve bizi saçma sapan sitelere yönlendirebiliyor.

Bilgisayar güvenliğine gelirsek internet harici en büyük virüs yayılma organları USB belleklerdir. Bilgisayarımıza bağladığımızda içerisinde virüs varsa autorun.inf dosyası ile birlikte virüs programı harekete geçerek kendini bilgisayara kopyalıyor ve bilgisayarımıza bağladığımız her USB'ye, hafıza kartına, cep telefonuna hatta CD'ye bile ulaşabiliyor. Yapmamız gereken şeylerden basiti USB'yi otomatik açmak yerine "Bilgisayarım" klasörümüzden; aygıtlarda USB'yi görüp sağ tıkla aç komutuyla açmak. Bilgisayarımızı virüslerden korumak istiyorsak şu anti-virüs programlarını önerebilirim

  • Avira Anti vir personal Free edition
  • Eset Smart Security
  • NORTON

Sosyal Ağ ve İnternet Güvenliği


Sosyal Medya Güvenliği


Sosyal ağ denilince akla Facebook,Twitter, Instagram vb. siteler geliyor. Kaldı ki mobil çağına geçtiğimizden beri de en çok güvenlik sorunu yaşadığımız alan burasıdır. Bu sitelerdeki dikkat edeceğimiz en önemli durum bu sitelere üye olurken kullandığımız e-maillerin şifrelerini unutmamak ve sitelerde eğer mevcutsa herhangi bir şifre çalınmasına veya unutulmasına karşı hesaba cep telefonu numaramızı eklemek. Herhangi bir yasal sıkıntıyla karşılaşılan durumda bu tarz siteler sizin bilgilerinizi rahatlıkla paylaşabilmektedir bu yüzden yaptığımız paylaşımlara dikkat etmekte fayda var. İmza kampanyası vb. toplayan sitelerde kullanıcı bilgilerini rahatlıkla kurumlarla paylaşabiliyor, sanal ortamda tavsiyem hiç bir şeyi imzalıyorum vb adı altında bilgilerinizi yollamayın. Check-in yani bulunduğunuz yeri sosyal ağda paylaşacaksanız mekanı terk ederken paylaşın bu sizin için daha güvenilir olacaktır. Facebook üzerinde kullanmadığınız ve işinize yaramayan uygulamaları profilinizden silin ve oyun isteklerine yanıt vermeyin. Nedeni oyun isteklerinin arasında bazen sağlam kodlanmış yazılım çıkabiliyor ve istekle birlikte sizin şifreniz ve profiliniz ele geçirilip hesabınız başkasının eline geçebiliyor. Sosyal medya hesabınız başkasının eline geçtiyse eğer bilgisayarınız veya cep telefonunuza virüs var ise farklı ve güvenilir bir cihazdan şifrenizi değiştirin, şifrenizi değiştiremiyorsanız en yakın Polis merkezine gidip yardım isteyebilirsiniz. Bu önemli bir durum nedeni çalan kişi sizin hesabınızla, arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı kandırıp onlardan kredi bilgileri, para vb. çıkarı uğruna isteyip sizin adınıza işlem yapabiliyor.

Özetlemek Gerekirse;
  • İnternet ortamında kişisel bilgilerimizi sadece güvendiğimiz ve güvenlik önlemli siteleri kullanırken verelim. 
  • Sosyal ağ ve uygulamalar üzerinden kişisel bilgi veya hesap bilgileri paylaşmayalım.
  • Yetişkin içerikli ve reklam bazlı sitelerde karşımıza çokça çıkan reklamları gelişi güzel tıklamalar yapmamak.
  • Program veya uygulama indirirken, orijinal sitesinden indirmeye ta da güvenilir siteden indirmeye dikkat edelim.
  • Bilgisayarımıza bir tane sağlam bir Anti-Virüs programı edinelim.
  • Sosyal medyada her oyun ve uygulama isteğini kabul etmeyelim. Gereksiz uygulamaları kaldıralım.
  • Şifre güvenliği için E-posta ve cep telefonu onayımızı yapalım.



0 yorum:

Yorum Gönder