16 Nisan 2017 Pazar

Daha Ucuza Nasıl Kütüphanemizi Oluşturabiliriz?

Kütüphane

Evde kütüphane kurmak çoğumuzun hayalleri arasındadır. (okunup, okunmaması ayrı bir konu). Fakat bu kütüphaneyi oluşturmak maddi açıdan kişileri sıkıntıya sokacaktır. Hele ki bir kitap kurduysanız işiniz daha da zor olacaktır. Daha önceden yazdığım; "Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazanabiliriz" yazısında kendi okuma alanımı oluştururken aklıma kendi kütüphanemizi nasıl kurabiliriz fikri geldi. Durup bu işin maliyetini hesapladıktan sonra daha ucuza nasıl oluşturabiliriz diye düşünmeye başladım ki aşağıdaki görsele denk geldim;

Maddiyat Sorunsal Göstergesi
Ve birazcık kafa yorduktan sonra aklıma gelen üç fikri sizinle paylaşmak istedim, umarım o %37'lik kişi buradadır.. (Üçüncü maddeye dikkat!)

1- Let Go!

Mobil'den alışverişin en etkin kullanılan uygulamalarından olan Let Go uygulamasıyla oldukça ucuza kitaplar temin edebilirsiniz. Şöyle ki; Bu kütüphane oluşturma fikrinden sonra hemen girip, olduğum lokasyondaki satılan kitaplara baktım ve bir satıcının listesi oldukça genişti. Kendisine istediğim kitapların listesini gönderdim ve fiyatını sordum. Üç cep boy kitaba 20 TL dedi ve sıkı bir pazarlıkla üç kitabı 10 TL'ye aldım. 

Neden Let Go:

Bulunduğunuz konumda olan kişilerle iletişime geçmek daha kolay olacaktır. Bu sebeple de kargo ücreti gibi bir masraftan muaf olacaksınız. Direkt kişilerle muhatap olacacağınız için pazarlık etme şansınız daha çok olacaktır. Çünkü kişilerin çoğunlukla okuduktan sonra durmasını istemediği, kitap sirkülasyonu için satan da var, bi şekilde eline geçen kitaplardan kar etmek isteyenler mevcut. Bu da pazarlıkta elimizi oldukça güçlendiriyor. 

Dikkat Edilmesi Gereken hususlar:

  • Az çok kitabın fotoğrafını görseniz de tam olarak kitabın sağlamlığına hakim değilseniz. Bu yüzden satıcıyla görüşürken kitabı inceleyebilirsiniz. 
  • Diğer bi hususta aslında bu konuyla ilgili; kitabın orjinallliği. Orijinal olmayan kitapları çok uygun fiyata görürünüz zaten ve bunları mutlaka sorun. Kütüphane de korsan kitaplar da pek hoş olmaz ve ayrıca uzun ömürlü de olmaz. Kısa zaman sonra da dağılmaya başlarlar. 


2- Yarışmalar/Promosyon/Hediye


Yarışmalar:
Ünlü markalar, sayfalar ve kişisel sayfa sahipleri, sosyal medya aracılığıyla yarışmalar düzenleyip, bu yarışmaları kazananlara ödül olarak kitap hediye ediyorlar. Kimisi yorum yapana, kimisi fotoğraf paylaşana veriyor bu hediyeyi. Senede iki kitap dahi kazansanız bu bir kârdır diye düşünüyorum. 

Dikkat Edilmesi Gereken hususlar:


  • Her zaman garantisi olmayan bir yöntem ve çabuk sıkılmanıza yol açabilir.

Promosyon (Kupon Biriktirmek)

Evet, kupon biriktirmek. Neden bu ilkel yöntemi önerdiğime gelirsek de; gerek set olarak, gerekse tekli kitapları biraz daha makul fiyatlara, günlük 1 lira gibi taksitlerle almış oluyorsunuz. Üstelik bu geleneği devam ettiren Hürriyet Promosyon'da çok iyi kitapları arşive sunuyor. Bu kuponlarla 100 temel eseri kütüphaneme kattım ve eminim niceleri de eklenecektir. 

Dikkat Edilmesi Gereken hususlar:
  • Biraz uzun zaman alıyor. Örneğin en az 19 veya 29 kuponlarla alabiliyorsunuz setleri. Bu kadar sabır sizde varsa iyi bir yöntem.
  • Kaçırdığınız günler. Ama bu büyük bir sorun olmayacak çünkü telafi kuponlar veriyorlar. Bu yüzden kaçırdım diye yarıda bırakmayın.
  • Kayıt yaptırmamak. Kupon biriktirmeye başladığınızda, örneğin; Hürriyet Promosyon'dan kupon biriktirmeye başladınız. Bu kuponları biriktirmeye başladığınıza dair siteye kayıt yaptırıyorsunuz. Böylece olduğunuz şehre stok gönderiliyor. Yaptırmazsanız, biriktirseniz dahi kitabı alamazsanız.
Hediye:

Kütüphaneyi oluşturmaya başladığınızda bunu yeri geldikçe çevrenizde belirtin. İnsanlar sizin bu amaçla hareket ettiğinizi bilirse, size aldıkları hediyeler en azından  bi süreyle kitap olacaktır. Yarışma kazanmaktan daha yüksek bir ihtimal.  


Neden Yarışma/Promosyon/Hediye

Hatırası olacak yöntem aslında. Amacınıza vardığınızı düşünün; bunu size sorduklarında anlatacağınız hikayeler aslında bu kütüphaneyi daha güzel kılmaz mı? Mesela, bu kitabı filanca, şu tarihte hediye etti. Bu kitabı da şu yarışmadan kazandım ve yarışmanın da konusu şuydu çok eğlendim gibi. Bugüne kadar okuduğum bir çok ölmeden yap listesinde de kupon biriktirmek gibi madde gördüm. Siz bu maddeye de çizik atmış olacaksınız.


3- Para İadesiyle Kitap Almak (Detaylı incelemek için tıklayın)

Öncelikle bu madde biraz karışık gelebilir. O yüzden en basit şekilde anlatmaya çalışacağım. Bu maddede kitapları internet üzerinden alanlar için bilgiler var. İnternette bir sürü site, bir sürü de kampanya yapan uygulama ve siteler mevcut. Biz bu uygulama ve siteleri kullanacağız. Çünkü bu uygulama ve siteler tüketici yararına özel indirimler ve para iadeleri yaparak, tüketicinin kar etmesini sağlıyor. Bizde bu indirim ve iadeleri alarak bunları da kitaba çevireceğiz.

Nasıl Yani?

Öncelikle nasıl yapacağımızı açıklayayım. Kitapları hangi siteden alıyorsunuz bunu belirleyelim ilk önce, ben; idefix.com, D&R ve Babil.com'u kullanıyorum. Bu siteler çeşitli zamanlarda, çeşitli kampanyalar yapıyor. Bunlar sitelerin kendi indirimleri. Birde benim kullandığım uygulama ve siteler var.

Evet, İşleme Başlayalım:

Elimizde 100 TL var ve bunun hepsiyle kitap alacağız. İlk önce uygulamalara bakıyoruz; hangi indirim sitesinde hangi indirimler var veya hangi siteden kitap alsak bu üç uygulamayı aynı anda kullanabiliriz.

Bu işlemi yaptık ve diyelim ki Babil.com'da üç site içinde indirim var.

Diyor ki siteler:

Avantajix.com'da Babil.com'a %3,5
Hopi'de Babil.com'a %5
BKM Express'te Babil.com'a özel bir daha ki sefere kullanmak üzere 25 TL'lik indirim çeki (en az 50 TL alışveriş yaparsak),
Babil.com'da da 60 TL üzeri kargo bedava,
Kredi kartından yaptığınız alışverişte'de puan kazanacaksınız.

Hesap-Kitap

100 TL'nin %3,5'i = 3,5 TL,
100 TL'nin %5'i = 5 TL,
BKM Express = 25 TL,
Kargo ücreti vermeyeceğimiz için en az = 5,90 TL
Kredi Kartından kırtasiye alışverişinde kullandığımız için en az 10 TL puan.

TOPLAM = 49,4 TL kâr demek.

Elimizde kitap alacağımız 49,4 TL'miz oluyor. Her ay sitelerdeki indirimler farklı olacağı için ben şu anlık daha önceden karşılaştığım indirimlerle örnek verdim ve bu rakam, ortalama bir rakam.

Dikkat Edilecek Hususlar:
Alacağınız puanları iyi hesaplamak ve hangisinden daha çok puan kazanabileceğinizi iyice araştırmak.
Kredi kartınızın yaptığı kampanyaları daha sıkı takip etmek.

Neden Para İade Yöntemi?

Bu alışveriş sitelerini kullanırken sadece kitap değil, diğer alışverişlerinizde de kullanabilirsiniz. Biriktirdiğiniz puanları daha çok kitaba çevirebilirsiniz bu şekilde.
Bu siteler, özellikle Avantajix.com'a arkadaş davet ettikçe de para kazanabileceksiniz.
Diğer yöntemlere göre daha çok kitap elde edebileceğiniz bir yöntem.

Para iade yöntemini detaylı incelemek için kullandığım siteleri yakından tanıyalım.





0 yorum:

Yorum Gönder