20 Nisan 2017 Perşembe

Öğrenme Geleceğini Oluşturan Temel Bilgiler ve Öneriler

Öğrenme Geleceği

Zaman hızla akıp gidiyor ve değişen, ilerleyen dünyada sürekli değişken şeylerle mücadele veriyoruz. Kendimizi yenilememiz, kendimizi geleceğe hazırlamamız en temel ihtiyaçlar içine giriyor. Bilgi çağının hızı bizi bu duruma itiyor. İster istemez de pasiflikten çıkmak zorunda kalıyoruz.

Gelecekte...


1- Okul kavramı çok farklı şekillerde olacak hatta kendi kendine organize olabilecek. Öğrenme zaman ve mekanla sınırlı olmayacak. Öğrenenler istedikleri zaman ve mekanda eğitim alabilecekler. Öğreniciler ve aileler, kendi hedeflerini, ilgilerini ve değerlerini içeren, bireyselleştirilmiş öğrenme listeleri oluşturacak.

Neler Yapabilirim: 
Ülkemizde artık eğitim ve öğretim sadece okullarda yapılmıyor. Her şehrin; halk eğitim merkezleri, gençlik merkezleri ve o şehirde bulunan STK'ları sayesinde eğitimi farklı alanlara taşımaya başladılar. Sizde bu mekanları ziyaret ederek ilgili alanda veya merak ettiğiniz alanlarla alakalı eğitimler alabilirsiniz.

2- Oluşturulan öğrenme listeleri okulları içerebileceği gibi dijital ortamlarla ve mekan destekli öğrenme ortamları gibi geniş alanları da dahil edebilecek. Dijital ağlar, platformlar ve içerik kaynakları öğrenicilerin sosyalleşmesinde ve öğrenmelerinde büyük rol oynayacak. 

Neler Yapabilirim:
İnternet ortamında çeşitli platformlar kurulmaya başlandı. Bunlara en büyük örnek Khan Akademi'dir. Bu ve bu tarz platformlarda eğitim dijital ortamlarda sürdürülebiliyor. Eğer farklı kuruluşlara gitmeye vaktiniz yoksa buralarda zamanını geçirebilir ve farklı alanlarda bilgi edinebilirsiniz.

3- İzlenen yol ne olursa olsun, radikal kişiselleştirme farklı öğrenme yaklaşımları ve her bireye özel hazırlanmış öğrenme destekleriyle, norm haline gelecek. Eğitimcilerin rolü, desteklenmesi gereken her yeni bireyin talebi ile çok farklı şekillerde olabilecek. Aynı zamanda, sanal ve gerçek ortamda kurulan topluluklar, çok çeşitli aktiviteleri de dahil ederek, yeni yollarla öğrenmenin en iyi uygulayıcıları olacaklar.

Neler Yapabilirim:
Bu işe öncelikle öğrenme tarzınızı belirleyerek başlayın ve öğrenme tarzlarını öğrenin. Eğer bir eğitimciyseniz bu sizin için yararlı olacaktır, değilseniz de kesin öğrenmelisiniz çünkü sizin eğitim rolünü üstlendiğiniz de çoktan bu maddeler oluşmuş olacak ve bir nesile yön veren kişi olacaksınız. Öğrenme tarzlarını bilmek, karşı tarafı iyi analiz etmeyi ve buna uygun fikirler geliştirmenizi sağlayacaktır. Bunun içinde empati duygunuzu da beslemeniz ki, beslenme çantanızda da bulunması gereken en temel şey ise; kitap!

4-Daha fazla insan çözüm üretmek için sorumluluk aldıkça, yeni bir sosyal inovasyon dalgası, kaynak bulmak ve engelleri aşmak için oluşacak.

Neler Yapabilirim:
İnovasyon ve yaratıcı düşünme konularında kendinizi geliştirmelisiniz. Tüm bunlar aslında bir kişide toplanır: Girişimci! Gelecekte her insan birer girişimci modelinde olacak ve sürekli yeni şeyler veya eskiyi revize etmek durumunda kalacak.


5- Sertifikalar, yetkinlikler ve diplomalar gibi araçlar öğrenmeyi ve insanların uzmanlığını gösteren kavramlar çok çeşitli hale gelecek.

Neler Yapabilirim:
Amaç sizi birer diploma ve sertifika avcısı yapmak değil; alanınızdaki uzmanlığınızı yetkilendirebilmek. Bu yüzden işinizin ehli olup, az sertifika ve diplomayla yolunuzda emin adımlarla yürüyebilirsiniz. Alanınız ne ise o konuda araştırmalar yapıp, o konularda sertifika toplayalım. Şuan günümüzde alana bakılmaksızın yapılan bir sertifika avcılığı söz konusu. Her konuda, farklı alanlarda yetkinlik sağlamak sizi asıl işinizden alıkoyar ve yorar.


0 yorum:

Yorum Gönder